A scrie despre tine (Eseul personal)

Mulți jurnaliști consideră că a scrie despre sine încalcă principiile de bază ale profesiei. Nimic mai greșit. Un text personal, memorialistic, utilizează multe din tehnicile pe care un jurnalist le folosește în munca de teren ““ observația, deducția, interviul etc.

Diferența e că le aplica asupra sinelui. Scopul e descoperirea unei povești al cărei adevăr este valabil (și relevant) pentru numeroși alți cititori. Textul trebuie să aibă o doză de universalitate care să permită publicului să se regăsească în diverse situații și în personaje. Când am scris în Esquire despre bunicul meu (vezi mai jos), nu era un text închis ca mesaj. Nu era doar despre el sau despre mine ““ era un text despre memorie și găsirea unui loc în puzzle-ul familiei. Oamenii care mi-au scris, mi-au împărtășit din povestea lor personală; făcuseră conexiunea cu ideea universală a textului.

Eseul personal nu e foarte folosit în România ““ de fapt nu este folosit aproape deloc. Există multe texte scrise la persoana I, dar ele sunt opinii ““ rareori povești.

Am hotărât să postez pe blog o parte din eseurile personale pe care le-am adunat la cursul de Jurnalism Narativ. Toate spun povești frumoase despre momente universale: iubire, prietenie, copilărie, maturizare. Seria lor va debuta luni.

Până atunci, am hotărât să postez textul meu din Esquire. A fost publicat în octombrie, iar designul aparține minunatului Raymond Bobar.

Click pe imaginea de mai jos pentru a-l descărca în format *.PDF.

Portret de familie

Comments

2 Responses to “A scrie despre tine (Eseul personal)”

  1. purpleraindance on January 30th, 2008 5:47 pm

    Mi-a placut povestea tadespre Toto si Momo. Mi-am amintit si eu de copilaria mea petrecuta intr-un sat de campie de langa Campia Turzii, de serile cand ma cuibaream in bratele bunicului sa ii ascult povestile depre tot felu’ de imparati, de mirosul de lapte proaspat, ce ii emana din tot corpul lui de János Vitéz rătăcit într-un colÅ£ de sat, de bunica care nu prea il intelegea pe sotul ei, si de fascinatia mea pentru tot ce inseamna poveste.

  2. Scurtă pledoarie pentru jurnalismul personal : A Scrie on May 12th, 2009 7:20 am

    […] personal în jurnalism am mai scris când am vorbit de eseurile scurte. Mai sunt multe de spus, dar voiam azi să punctez două […]

Leave a Reply