Noul val de la Marea Neagră

De mult așteptam o publicație americană să scrie un text despre filmul românesc. Nu pentru că l-ar înțelege mai bine, ci pentru că ar aplica rigorile de execuție pe care demersurile autohtone nu le au. Astăzi, în New York Times Magazine, A.O. Scott scrie despre “Noul val de la Marea Neagră“. De ce funcționează atât de bine?

Eu mă voi limita la 3 puncte:

1. E un articol despre “cum trăim azi”. Filmul românesc e un trend cultural, iar trendurile culturale sunt subiecte generoase. Mai ales dacă le tratezi simplu, fără pretenții. Acest gen de articole sunt aproape inexistente în România. Gândiți-vă la valul de nostalgie pentru copilărie al generației 25-35. La copiii rămași acasă. La obsesia cu dosarele securității. La noua echipă națională. Toate spun ceva despre cum trăim azi. A da, povestea cu nostalgia am spus-o în Esquire-ul de decembrie printr-un profil al lui Igu. Urmează și restul.

O ideea mare se ilustrează printr-o poveste mică. Scott spune povestea filmului românesc contemporan (idee mare) prin Puiu, Porumboiu și Mungiu (personaje tangibile).

2. Scott e implicat în poveste. Iubește filmele despre care vorbește și e pasionat de modul în care au fost făcute. Se simte că îi place subiectul și asta ține cititorul implicat. Mi-a plăcut foarte mult momentul în care el și Puiu beau vin și petrec o noapte discutând și contrându-se. E viu.

Dacă nu ai o conexiune cu subiectul, îți va fi greu să-l duci prea departe fără să se simtă că te chinui. Entuziasmul lui Scott pentru ce descoperă e contagios.

3. Context și profunzime. Scott e în principal un critic de film dar e și un reporter inteligent. Citiți cu atenție bucățile în care pune filmul românesc contemporan în context istoric și artistic. Și citiți bucata în argumentează că realismul filmului românesc e atât o alegere estetică cât și una etică. Nu poți scrie așa ceva din burtă și Scott vine cu o documentare solidă.

Mai sunt multe motive pentru care articolul e reușit, dar vreau să vă aud și pe voi.

PS: Eu am încercat să spun o poveste similară – doar că mi s-au dat 500 de cuvinte. Scott a avut șase pagini. Ce diferență imensă face profunzimea și atmosfera unui feature lung.

Comments

One Response to “Noul val de la Marea Neagră”

  1. Gabi on January 21st, 2008 12:11 am

    E amuzant ca el a traversat oceanul pentru articolul sau, iar majoritatea jurnalistilor din tara scriu despre subiectul asta fara sa se ridice macar de la birou. Din nou, interactiunea e cheia. Nu primesti cadou scene perfecte cum este aceea din final, daca nu te intalnesti cu oamenii in mediul lor si nu incerci sa fii ceva mai mult decat ,,redactor la …”

    Mi-a placut si felul in care a analizat filmele romanesti, gasind niste puncte comune care trec dincolo de tema ampla si confuza a comunismului.

Leave a Reply