Cum să-ţi faci Decât o Revistă. 10 paşi simpli.
Vineri am prezentat la conferința Optimism primele detalii despre Decât o Revistă, un proiect la care lucrez de ceva vreme alături de o mână de oameni care prețuiesc revistele și știu să creeze conținut pentru ele.
Decât o Revistă este un proiect născut din dorința tuturor celor implicați de a face o revistă independentă cu cele mai înalte standarde vizuale și editoriale, fără imixtiuni și alte presiuni caracteristice mediului comercial. Nu e un protest, dar este un exemplu de cum ar putea să arate și ce ar putea să conțină o revistă când e gândită ca un obiect de colecție.
Mai mult detalii veți afla în următoarele două săptămâni. Rețineți că Decât o Revistă e un proiect artistic/editorial programat să apără o singură dată, într-un tiraj limitat.
Mă întorc la prezentarea de vineri, intitulată: “Cum să-ți faci o revistă. 10 pași simpli.” O găsiți mai jos. E o descriere a cum s-a născut acest proiect, dar e și un imbold pentru toți cei care cred în forța acestui mediu: cereți mai mult de la revistele pentru care scoateți bani din buzunar. (DoR va fi gratuită).
Desenele au fost realizate de Raymond Bobar, care este și art directorul publicației.
Pasul 1: Bea o bere. Asta e o bere pe care o știți cu toții. Aia la care ieși cu colegii și te plângi că nimic nu merge, că nimeni nu te ascultă, că nimic nu e făcut cum trebuie.
Pasul 2: Mai bea niște beri. Pe măsură ce crește cantitatea, dispare și amărăciunea legată de munca de zi cu zi și apar în grup întrebările de genul: “Dacă tot ne plângem atâta, de ce nu facem noi ceva mai bun?” Succesiunea de beri este și modul în care se naște un nume ca “Decât o Revistă”.
Pasul 3: Stabilește-ți misiunea. Vezi și imaginea asta necenzurată a procesului nostru de gândire din seara care a născut ideea. Pe scurt, și glumeț, misiunea sună așa: “Decât o Revistă. Decât una. Decât o dată.
Pasul 4: Recrutează-l pe Ray. Orice revistă independentă – tipărită sau nu – trebuie să aibă un look distinct, pigulit până la ultimul detaliu. Pentru asta ai nevoie de un art director cu viziune, ca Ray.
Pasul 5: Găsește oameni care să producă conținut. Pe gratis. Toți cei care au ajutat la DoR – și sunt peste 40 de nume – au muncit voluntar. Chiar și veterani ai presei comerciale au acceptat să participe; asta pentru că sunt atât de rar provocați în munca de zi cu zi. Îi veți găsi în DoR, printre alții, pe Alex Gâlmeanu, Cosmin Alexandru, Vlad Petreanu, Cosmin Bumbuț etc.
Pasul 6: Indentifică-ți interesele. Editorial, ne-am ghidat după principiul lui David Remnick, editorul The New Yorker: scriem despre ce ne preocupă, ce ne interesează, ce ne stârnește curiozitatea. Nu se poate să nu fie și alții care împărtășesc interesele noastre. DoR e probabil singura publicație în care veți găsi într-un singur număr materiale despre: cafea, trafic, vampiri, pufuleți, sâni, magicienci și diacritice.
Pasul 7: Iară bere. Și puțină cafea. Ä‚sta e momentul de strângere și prelucrare a materialelor.
Pasul 8: Găsește bani pentru tipar. Dacă faceți o publicație online, ăsta e momentul în care vă “suiți” pe net. DoR ține la formatul tipărit așa că va fi un obiect tangibil, mai aproape de o carte decât de o revistă tradițională.
Pasul 9: Finalizează și visează. Acest pas a fost o scuză ca să arătăm patru spread-uri de deschidere din revistă:
Și acum:
Pasul 10: Arată coperta la Optimism. Conferința a fost un moment minunat pentru dezvăluirea copertei, o reinterpretare a unei fotografii făcute de Alex Gâlmeanu pentru revista Bolero în 2004. Interpretarea îi aparține aceluiași fotograf, iar subiectul e și el același: Mihai Dobrovolschi, de data asta cu ștecherul în gură.
— Stați la curent cu noutățile legate de lansarea DoR pe Twitter și pe Facebook.
Comments
9 Responses to “Cum să-Å£i faci Decât o Revistă. 10 paÅŸi simpli.”
Leave a Reply
cred că revista asta are un scop mult mai educativ decât poate ați gândit-o și mă refer la faptul că învață oamenii despre calitate și despre respect pentru public.
[…] cele ale lui Adrian Soare ÅŸi Cristian LupÅŸa care a prezentat proiectul Decât o revistă (detalii aici). Adrian Soare a povestit despre ceea ce vor oamenii, prezentând imagini cu “vreau + fiecare […]
Geniala idee! Poate se mai cizeleaza si societatea asta putin. Abia astept sa apara revista. Sper sa apuc sa pun si eu mana pe una din copii.
[…] iar tirajul va fi limitat. Sper sa apuc si eu sa fac rost de o copie Mai multe detalii aici : http://www.ascrie.org/2009/10/31/decat-o-revista-10-pasi-simpli/ http://www.decatorevista.ro/01.html Scrieti un […]
Ma bucur sa vad ca ti-ai implinit visul, sper sa pot pune mana pe un exemplar. :-)
A, si mai sper ca o sa fie dejucat planul de a aparea doar o singura data!!
Super ideea. De unde pot face rost de ea? Adik, o vreau si euuuu…
Felicitari pentru prezentare; mi-a placut foarte mult; :)
[…] Apoi l-am ascultat pe Cristian Lupsa la Optimism 2009 (editia de toamna) in timp ce prezenta ‘Cum sa-ti faci o revista. 10 pasi simpli’. Pe scurt: 40 de nume s-au adunat pentru a ne pregati o publicatie independenta care va aparea o […]
[…] A ieÅŸit într-un tiraj limitat ÅŸi s-a distribuit gratis. Care e profilul revistei? Citez de pe blogul unuia din cei cinci părtaÅŸi la idee: Decât o Revistă este un proiect născut din dorinÅ£a […]