Ce am învăţat la curs (iarnă-primăvară ’09)
Ieri seară am terminat a cincea sesiune a cursului de jurnalism narativ de la CJI, poate cea mai reușită de până acum. Veți citi multe dintre textele produse la acest curs atât prin ziarele și revistele românești (vă anunț eu când) cât și pe net. (Eseurile personale din această serie au început să fie publicate de săptămâna trecută pe Liternet).
La ultimul curs i-am rugat să scrie ce au învățat în ultimele trei luni. Aveți mai jos o selecție din ce mi-au trimis:
PS: Nu am deocamdată planuri pentru o altă sesiune. Sigur nu se va întâmpla nimic mai devreme de toamnă. Când se va contura un curs viitor, veți afla aici.
=====
CE AM ÎNVÄ‚Å¢AT
* De acum voi scrie numai așa, în forma show, don’t tell, care mi se pare cea mai reprezentativă rezumare a jurnalismului narativ.
* Cel mai important lucru pe care mi l-a dat cursul e cheful de scris. Am venit la curs în căutarea lui și l-am găsit.
* Mi s-a fixat bine în minte prioritatea informației. Practic, ăsta este primul lucru de care ar trebui să se ocupe jurnalistul.
* Să nu mă gândesc că oamenii se plictisesc de mine când merg mereu pe capul lor. Să nu mă gândesc că mă cred idioată că vreau să știu cum se scrie pe litere un cuvânt de care nu am mai auzit, să nu mă gândesc că mă cred incompetentă pentru că e nevoie să vin iar și iar la ei și că nu sunt în stare să fac materialul ca alți jurnaliști, în 30 de minute.
* Am învățat câte ceva și despre cum să stau de vorbă cu oamenii și că întrebările cele mai bune nu sunt alea care sună inteligent și te fac să pari mare cunoscător. Ci alea care-l fac pe om să înțeleagă că tu chiar nu știi despre ce e vorba și ai nevoie de ajutorul lui să le explici și altora.
* Îmi place că mi-am dat seama la acest curs, că atunci când scrii, nu cronologia exactă este cea mai importantă, ci modul în care îmbini episoade astfel încât acestea să dobândească cronologie în mintea cititorului.
* Cel mai important lucru pe care l-am învățat este să fiu mai exigent cu textele mele, să nu consider un text “terminat” de cum am pus primul draft pe hârtie.
* Înainte de a începe procesul de reporting, e indicat să-ți golești creierul de prejudecăți, pe cât te lasă inima. Dacă vrei să te apropii de un om, de o situație din spatele unui om, lasă baltă impulsul de a judeca ce face el sau cum face el. Aduni informațiile, verifici informațiile, dar nu-ți dai cu părerea. Sunt mulți alții care vor face asta. Foarte important asta.
* E bine să scrii simplu. Mesajul meu poate ajunge la mai multe urechi. O defilare de neologisme se izbește de un zid și moare acolo. Credeam asta și înainte de curs, dar mi s-a confirmat prin textele pe care le-am citit.
* Am învățat să folosesc soluție de geamuri pentru texte: claritate înainte de toate.
* Ideea ordonează tot si ea vine doar întorcându-mă pe teren, întrebând, ascultând. Ideea nu înseamnă metafizică. Are carne, oase, simte, gândește și acționează.
* Nimic nu e pierdut. Orice cuvânt se poate lua înapoi în scris. Următorul draft va fi mai bun, fir-ar să fie. Următorul articol va fi mai bun. Continui cu gândul ăsta chiar dacă îmi vine să-mi trag palme azi pentru ce am scris.
* Nu o să fiu niciodată mulțumită de ce scriu. Trebuie să mă împac cu asta. Pe de altă parte, frica e motorul meu.
* N-o să decreteze nimeni, niciodată, timpul pentru schimbare în presă. Dacă eu îmi doresc asta, depinde de mine să se întâmple, fie și cu pași mici.
* Am descoperit…
…. texte care țin loc de filme și alte distracții.
… texte care îți pot schimba viata și percepția asupra lumii din jur.
… un jurnalism mai sincer decât o confesiune, mai captivant decat un film cu Hugh Jackman.
… că jurnalismul mai are o șansă.
… că nu-i ușor, dar merită efortul.
Ce au învățat cursanții de la sesiunile anterioare, aici.
Comments
One Response to “Ce am învăţat la curs (iarnă-primăvară ’09)”
Leave a Reply
[…] noi – am început să citesc mai mult. Mai multe bloguri, mai mult despre cum să scrii (recomand asta), Mai mult despre trafic ÅŸi mai multe posturi gen “cum să ajungi ca Zosoâ€, “cum să îţi […]