Lectură de boală – un tratament narativ
Scos puțin din uz de o răceală, am folosit statul în pat ca să citesc. Am citit din gigantul cu texte istorice, am reușit să subțiez teancul de New Yorker-uri care stăteau necitite lângă pat și am mai bifat câteva dintre textele care s-au luptat pentru premii anul trecut la National Magazine Awards. O scurtă selecție pentru cei care plănuiesc două-trei zile de zăcut și nu știu ce non-ficțiune de calitate să citească:
* My Favorite Teacher, Robert Kurson. Kurson e autorul unuia dintre textele mele preferate. În “My Favorite Teacher”, încearcă să înțeleagă motivele pentru care îl admira și îl admiră încă (oarecum) pe profesorul lui de biologie din școală, un domn ciudat, ulterior condamnat la închisoare pe viață pentru omor.
* What Do You Think of Ted Williams Now?, Richard Ben Cramer. Publicat în 1986, textul e printre cele mai bune șapte bucăți apărute vreodată în Esquire. Cramer, cunoscut pentru stilul exhaustiv de documentare, face portretul unui om care a vrut să fie cel mai bun – atât în baseball (a jucat 21 de sezoane în MLB), cât și mai târziu în pescuit. Asta în ciuda furiei care l-a consumat întreaga viață.
* Chef on the Edge, Larissa MacFarquhar. Textul ăsta m-a făcut să visez (din nou) la un restaurant. MacFarquhar face portretul lui David Chang, un chef tânăr și manical, care are trei restaurante în New York și pentru care munca lui e cel mai important lucru din lume. “You guys have to ask yourself as cooks, how bad do you want this? Life and death is what it means to me.”
* City of Fear, William Langewiesche. Langewiesche e genul de reporter care merge în locurile din care majoritatea încearcă să scape. În acest text, autorul investighează o serie de atacuri armate ce au avut loc în mai 2006 pe străzile din Sao Paolo și folosește această ocazie să pună o întrebare amețitoare: ce faci când e limpede că statul nu te mai poate proteja?
Comments
Leave a Reply