10 ponturi pentru interviuri mai bune
Mai jos sunt 10 ponturi care te pot ajuta să faci interviuri mai bune. Majoritatea sunt sugestii de bun simț, dar prea des uităm de ele și ne întoarcem de pe teren bosumflați că n-am aflat nimic, că omul nu s-a deschis, că n-am adunat nici un citat utilizabil. Așa că poate ar fi cazul să ne reamintim de cum am putea face munca mai bine (și cum am putea aduna mai mult material pentru scris povești mai profunde).
Sugestiile punctuale aparțin minunatei Jacqui Banaszynski, fost reporter, editor și unul din cei mai buni profesori pe care i-am văzut la lucru vreodată. Comentariile sunt ale mele.
1. Înțelege și comunică ce vrei.
De cele mai mult ori mergem la un interviu cu un scop. Măcar cu o idee despre ce căutăm. Eu sunt sincer cu subiecții mei și le spun ce ipoteze testez și cum cred că m-ar putea ajuta. Acest lucru îi transformă într-un fel în niște complici. Sinceritatea ajută ulterior să pui întrebările care se par grele.
2. Intervievează oamenii în mediul lor.
Aceste sfaturi pornesc de la premisa că facem interviurile – pe cât posibil – față în față. Încercați să ajungeți în mediul în care omul se simte confortabil. Ideal, acasă. Dacă nu, în cafeneaua lor preferată. Fugiți de birouri pe cât posibil.
3. Imaginează-ți interviul ideal.
E un exercițiu care-mi place la nebunie și care mă relaxează: înainte de un interviu îmi imaginez interacțiunea ideală – fără bâlbe, fără tăceri paralizante, fără fricțiuni etc. O întâlnire din care scot tot ce vreau și în care totul e spectaculos. Exercițiul mă motivează și îmi dă idei noi.
4. Stabilește/negociază regulile interacțiunii devreme.
E important ca oamenii să înțeleagă rolul tău. Dacă e cineva care nu are experiență cu presa, e bine să știe că, în principiu, tu vei folosi tot ce îți va spune dacă nu negociați niște protocoale. Iar când sunteți în preajma unor oameni care au experiență cu media, încercați să-i faceți să nu abuzeze de cerința de off the record.
5. Folosește mediul înconjurător ca punct de pornire.
Întreabă ce e cu fotografiile de pe perete, cu decorul camerei, cu abțibildul de pe bord. Obiectele ascund povești.
6. Transformă subiecții în povestitori (pune-i în scena pe care vrei s-o recreezi).
Oamenii înțeleg rolul de intervievat ca unul de “răspunzător la întrebări”. Arătă-le că nu e așa și încearcă să transformi discuția într-o conversație. Dacă te interesează un anumit moment, pune intervievatul în acel moment: “Deci ai ajuns la club. Povestește-mi ce ai văzut acolo…”
7. Decojește ceapa (pentru fiecare întrebare, încă cinci).
Sunt foarte puțini oameni care îți vor da natural toate datele necesare ca să reconstruiești un moment sau să înțelegi o decizie. Și atunci trebuie să sapi și să ajungi la detaliul cel mai relevant.
8. Pune întrebarea evidentă și cea de care îți e frică.
Prima s-ar putea să producă un răspuns neașteptat. A doua unul surprinzător de sincer.
9. Empatizează, taci, ascultă (cu toate simțurile).
10. Întotdeauna fă un al doilea (și un al treilea, și un al patrulea…) interviu.
Rar ne întoarcem la subiecții noștri, chiar dacă ne dăm seama că mai avem nevoie de informație. Al doilea interviu poate fi o discuție telefonică, o altă ieșire, sau chiar ceva mai mic. Momentul în care închizi carnețelul (sau reportofonul) e deseori începutul unui al doilea interviu.
Comments
2 Responses to “10 ponturi pentru interviuri mai bune”
Leave a Reply
:) Primul sfat cred ca e cel mai important. Desi cred ca uneori poate fi greu sa fii sincer, dar conteaza enorm. Multumesc de sfat.
imi pare bine ca am gasit acest site, postarile tale o sa ma faca sa zambesc dimineata la cafea. blogroll scrie pe tine!