Media Pierdută vs. Media Găsită
Nu mi-au plăcut niciodată discuțiile pe tema jurnalism vs. blogging pentru că nu le-am văzut, și nu le văd, în opoziție. Prefer discuțiile care explorează relația dintre jurnalismul tradițional și cel pe care îl poate facilita Internetul. Asta e și subiectul unui articol din numărul de mai/iunie al Columbia Journalism Review, care explorează viitorul scriiturii într-o lume media aflată în criză – de bani, de idei, de valori etc.
Right now, journalism is more or less divided into two camps, which I will call Lost Media and Found Media. I went to the Nieman conference partially because I wanted to see how the forces creating this new division are affecting and afflicting the Lost Media world that I love best, not on the institutional level, but for reporters and writers themselves. This world includes people who write for all the newspapers and magazines that are currently struggling with layoffs, speedups, hiring freezes, buyouts, the death or shrinkage of film- and book-review sections, limits on expensive investigative work, the erasure of foreign bureaus, and the general narrowing of institutional ambition. It includes freelance writers competing with hordes of ever-younger competitors willing to write and publish online for free, the fade-out of established journalistic career paths, and, perhaps most crucially, a muddled sense of the meritorious, as blogs level and scramble the value and status of print publications, and of professional writers.
Ce rămâne constantă în această perioadă haotică – și asta a fost una dintre concluziile conferinței de jurnalism narativ de anul acesta din Boston – e pasiunea oamenilor pentru povești interesante și bine spuse. Indiferent de formulă și de suport, o poveste bună e o poveste bună. Sigur, eforturile pe care trebuie să le depui ca spui o poveste cum trebuie – ca jurnalist, ca blogger, ca instituție – sunt mai mari, iar beneficiile mai mici. Dar asta e deja o decizie individuală și parte a unei întregi discuții pe marginea unei întrebări simple: “De ce faci ce faci?”.
Comments
3 Responses to “Media Pierdută vs. Media Găsită”
Leave a Reply
Ziarele uita ca de cele mai multe ori nu sunt citite pentru ca sunt prost scrise, pentru ca au aceleasi informatii pe care le vezi la tv sau pe bloguri, facute in acelasi mod. Interactivitatea blogurilor si comunitatile pe care acestea le formeaza nu sunt nicidecum inlocuite in print de povesti cu si despre oameni. Ziarele te dau afara din text.
Andra – de acord cu tine. Am deseori această discuÅ£ie cu prietenii mei jurnaliÅŸti. Dacă tot luaÅ£i bătaie de la televiziunile, agenÅ£iile ÅŸi site-urile de ÅŸtiri, de ce nu faceÅ£i altceva? Cred că ziarelor de la noi le va lua ceva timp până vor învăţa să gândească altfel. Sper să nu fie prea târziu.
Ai dreptate, exista o criza de valori. Cu toate ca valorile de fapt, exista. Cred ca e nevoie de o “revolutie” in jurnalism, asa cum in blogging a inceput deja. Iesirea din tipare, inventarea altora, “spargerea” formelor si slefuirea esentelor. Ador povestile interesante, dar mai ales cele bine spuse.