Disciplina de a scrie (zilnic)

Ideea de a scrie zilnic nu e una originala. Zeci de mii de scriitori si de jurnalisti scriu in fiecare zi. Stephen King spune in On writing (tradusa la noi Misterul regelui) ca norma lui zilnica e de 10 pagini, adica vreo 2.000 de cuvinte. In fiecare dimineata se aseaza la masa de scris si scrie acele 10 pagini. Uneori curg si e gata inainte de pranz. Alteori, e inca la birou dupa amiaza, storcandu-si creierul pentru ultimele boabe. Rareori, scrie King, se ridica de la masa inainte sa termine.

Am avut recent o conversatie cu o prietena ““ un jurnalist foarte talentat – care mi-a spus ca nu crede in abordarea asta (eu i-am zis “scrisul ca tinichigerie”) si ca prefera sa scrie cand ii vine, pentru ca atunci are sansa de a scrie ceva bun. E stilul in care am abordat si eu scrisul pana nu demult. Daca am ceva de spus, va veni si momentul in care voi simti ca trebuie sa ii dau drumul si atunci ma voi aseza la masa si voi scrie.

Imi amintesc insa sute de ocazii in care mi-as fi dorit sa scriu ceva, dar mi-am gasit o scuza. E cald afara. Mai bine vad un film. Ma doare capul. Parca imi e lene sa dau drumul la calculator. Sau, chiar daca am dat drumul la calculator, m-am lasat dus de e-mail si pana am scris un mesaj despre lungimea perdelelor pe care mi le doresc pe balcon, a plecat si muza in treaba ei.

In ultimii 2-3 ani am invatat ca nu te poti increde in muza si ca poti scrie si fara ea. Sigur, in zilele in care te viziteaza, scriitura ta va avea o patina speciala. Dar asta nu inseamna ca va fi de aruncat la gunoi in zilele in care muza e ocupata cu alte chestii. Si am mai invatat sa nu cred in scuze. Nu cred in “œnu pot scrie azi“ si nu cred in ideea ca poti fi in pana de inspiratie sau intr-un blocaj creativ.

Un editor de la Baltimore Sun spunea ca nu exista “œwriter’s block”. Povestea ca tatal lui a condus un camion toata viata si nu s-a trezit niciodata spunand ca are “œtruck driver’s block”. In “œThe Craft of Revision”, Don Murray, un instructor fabulos de scriitura, puncteaza ideea ca scrisul e un mestesug, un obicei, o disciplina. Nu-l vei putea intelege si stapani daca nu te antrenezi regulat. (Si Murray incerca sa scrie zilnic. Nu avea o limita, dar isi nota numarul de cuvinte pe o tablita din birou. La un bilant de cinci ani, de exemplu, avea o medie de 898 de cuvinte pe zi. Scrisese ceva in 1.640 din cele 1.976 de zile pe care le-a avut la dispozitie):

“Writers write. It is that simple. And writers suffer the same problems in getting started as nonwriters. In fact, the more you are published, the higher the expectations placed on you by editors, readers, and yourself and, therefore, the more likely you are to suffer paralysis. We never are prepared enough; never feel we have the authority to be an authority; never believe we write well enough; never have the time, the place, the tools; always have other responsibilities that have to be faced first; and on and on. All the excuses may be legitimate but writers write despite all the good reasons not to write.” (Don Murray ““ The Craft of Revision)

Mi-am amintit de citatul asta recent, citind un articol din The Oxford American scris de prozatorul american George Singleton. Textul se numeste “œHow to write stories” si e un ghid pentru cei care au hotarat ca din 2008 se vor pune serios pe treaba (oare cati oameni isi pun scrisul ca dorinta #1 pentru noul an?). Singleton e savuros si inventeaza un plan intins pe 20-30 de ani, care va aduce scriitorului tanar numeroase bucati publicate, bani si satisfactia de a fi curatat mediul (da, planul implica si activitati ecologice).

Ideea lui Singleton se bazeaza pe faptul ca scriitorul va scrie 1.000 de cuvinte in fiecare zi. Finalul textului anticipeaza cateva din scuzele pe care cititorul hotarat sa scrie (dar convins ca fara muza nu se poate) le va gasi sa nu-i dea drumul. Sigur, multe din ele sunt valabile. Dar daca gasesti timp pentru scuze in loc sa gasesti timp pentru scris, atunci nu scrie.

Comments

5 Responses to “Disciplina de a scrie (zilnic)”

  1. mirona on January 8th, 2008 3:28 pm

    Singurul motiv valid pentru a nu scrie este ca nu poti (nu a venit muza, sa zicem). Iar nasul lui e unul singur: cand nu poti scrie, scrie cum e cand nu poti scrie.

    P.S. Comentarii cu login? Sunt curioasa de ce.

  2. Cristi on January 8th, 2008 4:12 pm

    Mersi ca ai deschis balul. Si bine zici – nu e nimic mai amuzant si mai antrenant decat a scrie despre cum nu poti sa scrii.

    De ce comentarii cu login? Pentru ca in starea asta avansata de BETA am uitat sa perfectez macar setarile. Sper ca am dat click und etrebuie acum.

  3. Corwin on January 8th, 2008 5:03 pm

    E foarte interesant ce spui, dar vad o mica problema. Timpul necesar (cu sau fara inspiratie) pentru 1000 de cuvinte poate sa fie ceva foarte greu de obtinut. Mai ales daca scrisul este o pasiune de “seara”. Atunci mai are rost sa te chinui cu scrisul? :)

    Sunt de acord ca este nevoie de munca. Si daca astepti sa-ti vina inspiratia, risti sa stai pe “uscat” o gramada de timp. Dar cum impaci pasiunea de a scrie cu viata de zi cu zi (daca nu esti King & Co.)?

  4. calincosmaciuc on January 8th, 2008 10:39 pm

    Blogul e unul dintre locurile unde poti scrie cand ai chef, cel putin asa fac eu. Daca e sa vorbim despre ziaristi, pot sa-l citez pe un prieten: exista oameni platiti sa NU scrie. Dar asta-i periferica. Eu chiar sunt platit sa scriu-si scriu mult si, spun cei care ma platesc, de multe ori bine. Sunt subiecte care imi plac-si atunci merge mai usor, iar altele foarte tehnice-iar aici stiinta e de a le traduce pentru a fi accesibile. Scriu chiar si fara a fi platit-pe blog. Sunt zile in care nu pot scrie-nu pentru ca nu as fi inspirat, ci fiindca scrisul pe banda rulanta cere momente de respiro. Si mai e ceva: sunt multe zile in care documentarea (pentru subiectul respectiv plus ce mai e prin lume) nu iti mai lasa timp si/sau cerebel pentru scris. Dar exista un maine. Bafta cu blogul, e de citit neaparat!

  5. Diana Marcu on January 11th, 2008 4:58 pm

    Multumesc pentru acest blog

Leave a Reply